14: Tybert Jan Maters

Tybert Jan is directeur van ADDlight, een technisch productiebedrijf in Haren Groningen. Zijn agenda en dat van zijn bedrijf is redelijk leeg nu alle grote evenementen niet plaats kunnen vinden. Tijdens de eerste persconferentie begin maart zat hij met zo’n 50 mensen van productiebedrijven aan tafel in een bespreking over de 42 landen en inzendingen van het Eurovisie Songfestival om maar eens iets te noemen. Maar een lege agenda betekent niet dat er niks gebeurt, Integendeel, het is druk: Tybert Jan gelooft in evolutie en ontwikkeling. De komende evenementen en bijeenkomsten gaan er zowel op de manier waarop ze voorbereid worden als in uitvoering anders uitzien dan in begin 2020 gedacht… Ook zijn er zorgen omtrent wie en wat er nog door kan blijven gaan in 2021. Maar hoe dan ook is stilzitten geen optie.

Datum: 4 juni 2020

Achtergrond

Premier Rutte kondigt woensdagavond 3 juni in een persconferentie aan dat we 15 juni weer op vakantie kunnen. Binnen eigen land kan dat in elk geval, met inachtneming van de geldende regels. Hij raadt aan zoveel mogelijk met de fiets en de auto te gaan. “Het openbaar vervoer is en blijft voor noodzakelijke reizen.” De anderhalve meter-regel blijft van kracht en wie klachten heeft, moet binnen blijven. Heeft een gezinslid koorts, dan mag niemand van het huishouden de deur uit.

De minister-president adviseert Nederlanders buiten het hoogseizoen op vakantie te gaan als dat mogelijk is. “Ga je toch op vakantie, ga dan wijs op reis.” 

Voor twaalf landen binnen de EU of het Schengengebied, en de zes eilanden van het Caribisch deel van het Koninkrijk, geldt vanaf 15 juni code geel. Dat betekent: Op vakantie gaan kan, maar pas op. Vanaf 5 juli is de verwachting dat Nederlanders naar meer landen binnen dat gebied op vakantie kunnen, zoals naar Frankrijk en Zwitserland. Voor het Verenigd Koninkrijk en Zweden geldt voorlopig code oranje. Ook voor landen waar Nederlandse toeristen nog niet welkom zijn, zal code oranje blijven gelden.

Voor vakanties buiten Europa geldt code oranje. Ga daar alleen naartoe als het echt niet anders kan, en ga bij thuiskomst veertien dagen in thuisquarantaine.

Verder meldt de minister-president dat de basisscholen volgens plan weer opengaan op 8 juni. Onderzoek van het RIVM naar de besmettelijkheid van kinderen wijst uit dat die beslissing verantwoord is.