19: Fronique Oosterhof
Fronique is directeur van GRID Grafisch Museum in Groningen. Een klein museum waar veel vrijwilligers meehelpen. Zoals bij veel meer soortgelijke maar o zo belangrijke musea die niet op voorhand genoemd worden in de media of bij de steunpakketten.
Na 12 maart zagen ook zij het contact met elkaar en de bezoekers wegvallen. Was er voorafgaand aan de periode waarin de deuren dicht waren behoefte aan een handout voor de bezoekers ter ondersteuning van het verhaal, nu juist is er behoefte aan échte gesprekken en contact. En dat is wat ze eigenlijk altijd al zo goed deden. Al mag de interne nieuwsbrief die in het leven geroepen is voor de vrijwilligers, toen ze elkaar niet konden ontmoeten, blijven. Er mag meer blijven: de waardering voor wat er wél is en kan bijvoorbeeld. De waardering voor de anonieme weldoener die zo belangrijk is voor musea als GRID.
En voor Groningen, want gelukkig ben je in Groningen!
Datum: 21 juli 2020
Achtergrond
De vakantie in regio noord is inmiddels twee weken in volle gang. De rijksoverheid geeft kleurcodes (geel: reizen mogelijk, let op risico’s, oranje: vakantiereizen afgeraden, alleen noodzakelijke reizen, en rood: niet reizen) af om de reisrisico’s aan te geven.
Het virus lijkt ook op vakantie maar laait hier en daar toch weer op. Zo is ineens Kroatië weer een risico gebied. En geldt dat, als je daar geweest bent, je bij terugkomst 14 dagen in thuisquarantaine moet.
Viruswaanzin?
Steeds meer mensen geven een tegengeluid. Zijn de maatregelen zat, geloven niet dat dit virus erger is dan een gewoon griepje. Zo is er een club die zich viruswaanzin noemt. En zich de volgende vragen stelt:
- Is Covid-19 wel het killervirus waarvoor het wordt gehouden?
- Kloppen de modellen van het RIVM? Hoe erg is een uitbraak?
- Wat testen de testen? Hoe zit het met de groepsimmuniteit?
Na eigen onderzoek en analyse komen ze onder meer tot de conclusie dat de lockdown het virus niet heeft ingedamd, dat de groepsimmuniteit al veel verder is dan gedacht en dat de maatregelen buitenproportioneel zijn. Er zijn diverse demonstraties. Zo ook in Rotterdam.
In Rotterdam stonden ‘Viruswaanzinnigen’ voor het gebouw van het AD aan de Marten Meesweg. Althans, dat dachten ze. De krant is er al weer een tijd weg en zit nu in het centrum van Rotterdam. Nu zit de Politiedienstencentrum er gevestigd, daaronder valt bijvoorbeeld de personeelsadministratie van de nationale politie.
Het verbaasde hen al hoeveel politiemensen er rondliepen, vertelt Willem Engel, voorman van Viruswaanzin, later tijdens een livestream op Facebook.
Europa
In de nacht van 20 op 21 juli bereikt de europese top na vier dagen onderhandelingen een akkoord met betrekking tot een coronaherstelfonds. Europese leiders hebben een deal gesloten van 750 miljard euro en de meerjarenbegroting. Het herstelfonds zal voor 390 miljard euro uit subsidies en 360 miljard uit leningen bestaan.